Clienții care se tem de plățile cu cardul pot plăti acum cash, și la Poșta Română. Firmele pot încasa facturi și comenzi online prin Poșta Română, printr-un serviciu lansat de Plăți Online.
Mai exact, clienţii au posibilitatea să achite, în numerar, contravaloarea comenzilor și a facturilor la ghiseul oficiilor poştale. Aceştia vor primi online, via e-mail şi SMS, toate informaţiile necesare pentru finalizarea plăţii, iar firma va fi informată asupra stării tranzacţiei.
Noua metodă de plata este complementară opţiunii de plată online cu cardul bancar şi se adresează clienţilor care preferă achitarea în numerar a facturilor, cumpărăturilor sau serviciilor online.
Cum funcţionează
Odată plasată comanda pe site, clientul poate opta pentru efectuarea plăţii prin poştă, selectând câmpul „Plata numerar la ghişeul Poşta Română” de pe formularul de comandă. Sistemul PlățiOnline îi va afişa imediat formularul de plată, trimiţându-i prin e-mail şi SMS pagina cu codul de bare. Cu această pagină printată, clientul se va prezenta la oficiul poştal, unde va putea achita cu numerar.
Înregistrarea plăţii in sistemul PlatiOnline se realizează zilnic la orele 14:00 si 17:00, moment în care firmele sunt notificate automat – prin serviciul ITSN (Instant Tranzaction Status Notification) – asupra tranzactiilor încasate, pentru a putea începe livrarea comenzilor către clienți sau să presteze serviciile solicitate.
După plasarea comenzii, tranzacţia intră în starea „În curs de încasare la Poşta Română” până când plata va fi efectuată. Clientul are la dispoziţie un interval de patru zile calendaristice pentru a achita suma respectivă. În caz contrar, comanda va deveni inactivă, iar tranzacţia îşi va modifica starea în „Expirată”.
Când achitarea comenzii va fi înregistrată, tranzacţia va trece imediat în starea „Încasată”. Serviciul ITSN informează firma automat asupra acestei modificări, pentru a putea începe livrarea comenzii.
După achitarea sumei, clientul va fi informat prin SMS că PlățiOnline a înregistrat plata. Ulterior urmează livrarea comenzii, în condiţiile convenite împreună cu comerciantul.